Rugalmas kendővel csak elöl lehet hordozni?

Mivel a legtöbben újszülött babához választják ezt a hordozó típust nem meglepő, hogy leginkább az alapkötésben, magunkon elöl hordozott baba látványa van a szemünk előtt. Valójában azonban ennél többet is tudnak a rugalmas kendők, nem csak elöl lehet velük hordozni.

Tudtad, hogy elöl sem csak függőlegesen, has a hasnak fordítva teheted bele a babát? Nagyszerűen támogatja a rugalmas anyag a függőlegestől eltérő pozíciókat is!


Hordozás oldalt

A rugalmas kendők a szövött kendőkhöz hasonlóan sokoldalú módon használhatók oldalt. Csak arra figyelj, hogy több rétegben kösd, legyen elegendő réteg a babán ahhoz, hogy stabilan megtartsa őt! A rétegek száma függ a kendő vastagságától és rugalmasságának típusától. Egy nagyobbacska csecsemő, 3-4 hónapos baba pozíciója már biztosan három réteg anyaggal megtámasztva lesz stabil. Vékonyabb kendőkkel előtte is érdemes ehhez ragaszkodni, vastagabbakkal – mint amilyen a Zsömbi is – pedig hagyatkozz nyugodtan a megérzéseidre, tapasztalatodra, elég lehet akár a két réteg is.

Lehet oldalt (csípőn) hordozni a hurkolt csípőkötésben terített kendőszárakkal, vagy akár a kívül zsebes alapkötésben is (minden irányban rugalmas anyagokkal), de a belül zsebesnek is van oldalra köthető változata. Minden szövött kendős oldalt hordozós kötés működik rugalmas kendővel is, ahol elegendő rétegben tudod teríteni az anyagot a babán.


Kétféle rugalmasság

A rugalmas kendők között van két jól elkülöníthető csoport a rugalmasságuk milyenségét tekintve. Vannak megnyújtva minden irányban egyformán nyúlós anyagok. Ezeket minden irányban rugalmas kendőknek hívjuk, és az anyaguk általában kis mennyiségben valamilyen rugalmas szálat is tartalmaz. A másik csoportba, az egy irányban rugalmas kendők közé tartozók széltében jelentősen nyújthatóbbak mint hosszában és átlósan. Anyaguk általában 100% pamut, és gyakran – a szövött kendőkhöz hasonlóan – szegésük is van.

Mindkét típusban vannak egészen vastag, masszív, erős tartást adó anyagok, és egészen vékony finom kelmék is.

A rugalmas kendőből varrt karikás hordozók – mint amilyen a Pöti és a Caboo – anyagának tulajdonságai eltérnek a fentiektől. A Pöti anyaga önmagában két rétegű, mely géppel sok-sok ponton össze van hurkolva, ezért egy rétegben is nagyon stabil, 14 kg-ig elegendő tartást ad. Szélei szegettek, csak úgy mint a Caboonak, mely szintén erős egy irányban rugalmas anyag. Két rétegben is stabilan tartja a babát, tárolózsákját harmadik rétegként használva nem annyira a stabilitást, mint a súlyeloszlást és a hőmérsékletet tudjuk befolyásolni.


Hordozás háton?

Ha nagy általánosságban szeretnék fogalmazni azt mondom, hogy a rugalmas kendők nem valók háton hordozásra, de van azért több kivétel is ez alól az ökölszabály alól.

A Love Radius Zsömbi kifejezetten olyan erős minden irányban rugalmas anyag, amivel a szövött kendőkhöz hasonlóan biztonságosan és kényelmesen lehet háton is hordozni (több rétegű kötésben). Nagyon jól használható például a háti dupló kötés, sőt ennek inverz változata is.

Vannak olyan erős, szélein szegett, nagyobb súlyú babát is jól megtartó egy irányban rugalmas kendők, amiket bizonyos anya-baba párok alkalmasnak találhatnak a háton hordozásra. Ha a baba is együttműködő, és az anya is magabiztos az adott hordozóval, – esetleg már többedik gyermekét hordozza, a hordozásban rutinoselképzelhető, hogy beválik.

Ha tetszett az írásom követhetsz a Facebookon, és szeretettel ajánlom figyelmedbe YouTube csatornámat is.

anyaság babahordozás babahordozási tanácsadás babahordozási tanácsadó babahordozók biztonság Bondolino bugyikenguru bébi csatos Close Caboo csatos hordozó csatos kenguru csecsemő félcsatos hordozási tanácsadás hordozó hordozóeszköz hordozókendő hordozós pozíció Hurcifészek karikás kendő kendő kendős mei tai kenguru klasszikus kompetencia koraszülött kényelem kötődő nevelés medencebillentés megkötős kenguru mei tai onbuhimo otthonos podegi popópántos Pöti rugalmas hordozókendő szövött hordozókendő tanácsadás terpesz totyogós csatos Válaszkész gondoskodás Zsömbi újszülött

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük