Csak kézben van el?

Aggódsz? Begolyózol? Megszakadsz?

Beszélgessünk rólatok!

Jogos igény, hogy idegösszeomlás és gerincsérv nélkül szeretnél babázni. Van megoldás! Felhívlak és meghallgatom az elakadásodat.

Tervezhetően, amikor neked megoldható.

Az általad előre lefoglalt időpontban, nagyjából 20 percet beszélgetünk, hogy pontosan lássam a helyzeteteket. Személyre szabottan mutatok utat amin el tudsz indulni.

Kérheted személyes segítségemet is.

Ha mindketten úgy látjuk, hogy erre vezet az út ahhoz, hogy békésebben babázhass.

Üdvözöllek a Hurcifészek oldalon!

Lak Zsuzsó vagyok, baba-, és gyermekhordozási tanácsadó. A szakterületem a kisbabák idegrendszeri érése, és az ezzel összefüggésben jelentkező két igényük: ölelés és ringatás. A hordozás iránti igény biológiai szükségletével a család, a felnőtt életébe ágyazott módon foglalkozom. Abban segítek, hogy a hordozással úgy tudj válaszolni a kisbabád ölelés és ringatás iránti igényére, hogy közben a Te felnőtt életed ne váljon ennek áldozatául. Te a babáról gondoskodsz, a hordozó pedig érted fog dolgozni. Az én feladatom az, hogy megtaláljam a Neked való hordozót és hordozási módot ahhoz, hogy valóban a hordozó legyen érted, és ne fordítva. A piacon lévő sokszáz hordozó között ott a Tiétek. Te ismered az igényeiteket, én pedig a hordozókat. Segítek kiválasztani, kipróbálni a hordozót, majd megtanulni és begyakorolni a hordozást amíg már teljesen önállóan tudod alkalmazni. Közben minden kérdésedre válaszolok, és nem hagyom hogy elbizonytalanodj az úton. Gödöllőn dolgozom, de igény szerint a környéken házhoz is megyek.

R

Gyakorlatias szemlélet

Nem kell a hordozás szakértőjévé válnod. Elég, ha azokat a kérdéseket meg tudod válaszolni, amik Téged nyugtalanítanak. Elég, ha a saját kisbabádnál bevált megoldásnak leszel a mestere. Csak azzal foglalkozunk amire Neked szükséged van, abban viszont profi leszel!

A legmodernebb kutatások alapján

Amikor a szülők aggodalmakat fogalmaznak meg a gerinc-, csípő fejlődése, a mozgásfejlődés vagy az idegrendszer és hordozás összefüggésében gyakran megfeledkeznek valamiről: nincs okunk találgatni. Vannak kutatások ezekről az összefüggésekről. Nekem nem tippjeim, hanem tudásom van róla.

Szakértő segítség

Ez a tudás számodra is elérhető, mégpedig a lehető leginkább felhasználóbarát formában: közvetlenül rátok szabva. Kérdezz, és válaszolok. Se többet se kevesebbet nem mondok annál, mint ami számodra aktuális és érthető. Megóvunk egy nagyon értékes dolgot: az idődet. Éljétek a békés hétköznapokat már most!

Mit kell tudnod a magabiztos babázáshoz?

 Miért szeretne annyit kézben lenni?

Mennyit hordozd?

Milyen testhelyzetben hordozd?

Hol legyen rajtad a baba?

Melyik hordozó kényelmes és otthonos nektek?

Hogyan kell használni a hordozót?

Babázz békességgel!

Lásd tisztán hogy mire van szüksége a kisbabádnak!

Nincs frusztrálóbb annál, mint amikor látjuk, hogy a baba jelez, de nem tudjuk mi lehet a kérése. Társadalmi szinten keveset tudunk a babák élettani szükségleteiről, pedig a “rendszer” egyáltalán nem bonyolult. Hamar át fogod látni! A realitás talaján álló elvárásaid fényében pedig már tisztán fogod látni az összefüggéseket a hétköznapjaitokban.

Élvezd a lehetőségek tárházát, gondoskodj békés lélekkel a kisbabádról!

Ha élesen látod az összefüggéseket, és vannak a fejedben és a kezedben megoldási lehetősegek, az szabadságot ad a döntésre. Látod a problémát, látod a megoldási lehetőségeket, és látod a szabadságodat, hogy bármit választhatsz amiről úgy érzed, hogy pillanatnyilag szolgál Titeket. A hordozás egy lehetőség. Az egyes hordozási módok, hordozóeszközök mind-mind lehetőségek amik gazdagítják a tárházadat. A kényelem amit biztosítanak, növeli a válaszkészségedet.

Gondoskodj önmagadról is!

A baba és az anya által alkotott szoros egység okán az anya igényei nem elválaszthatók a baba igényeitől. Ahhoz, hogy bőséggel adhass a babádnak önmagadat is bőségben kell tartanod. Anyai minőségben pótolhatatlan vagy, így nagy a felelősséged a saját fizikai és mentális épségedért, jóllétedért. Amit magadért teszel, a babádért teszed. Azzal, hogy a számodra kényelmes, kézreálló hordozót választod, amiben szívesen és sokat hordozol megadod magadnak azt a minőséget, amiben nem adod drágán a testközelséget. Nem fizetsz meg érte derékfájással, elszigeteltséggel vagy túl sok kísérletezéssel, lemondással és kudarccal. Szabadon hordozol úgy, hogy miközben a babát töltöd, Te magad is töltődsz. Bőségből tudsz jó szívvel és bőkezűen adni – ez a fajta válaszkészség a békés babázás modellje.

Hordozók

Három kategóriában gondolkodom a babahordozókról a felépítésük és a használatuk módja szerint.

Megkötős hordozókendők

Puha és ölelős, szinte eggyé válik baba és felnőtt.

Kendők kötözés nélkül

A babát kendő öleli, mégis könnyen belebújhatsz.

Kenguruk

Válassz méretet és hordozz pikkpakk!

Hordozási tanácsadás az egész családnak

Jöhetsz várandósan, vagy kisbabáddal. Ha a párod is érdeklődik a hordozás iránt, javaslom, hogy gyertek együtt! Segítség lehet neki ha közvetlenül tőlem kap választ a kérdéseire, a közös élmény pedig növelheti a csapatszellemet a családotok hordozós kultúrájában.

N

Hordozási tanácsadás

N

Hordozó kölcsönzés

N

Útmutatás hordozó vásárláshoz

Egyedi stratégiát alkotunk a babáról való gondoskodáshoz

Az egyéni tanácsadáson a kisbabád korának és méretének megfelelő hordozók közül választunk. Olyat ajánlok majd fel, ami a ti konkrét élethelyzetetekhez illő, és olyat, ami a te számodra egyszerűen használható. A kényelem érzetet és a kézreállóságot te magad fogod tesztelni amikor felveszed, és a kisbabád visszajelzéseit is meg fogjuk hallgatni. A választott hordozó használatát lépésről lépésre megtanítom, és közösen begyakoroljuk. Ha a kisbabád türelme végére ér, élethű, súlyozott gyakorlóbabámmal tovább gyakorolhatsz amíg a párod altat. A hordozót magaddal fogod vinni otthoni tesztelésre, és egymással is kapcsolatban maradunk, hogy kérdezhess. Az együttműködésünk egészen addig tart, amíg már életvitelszerűen, magabiztosan hordozol.

 

Gyakran ismételt kérdések

Ha ezek járnak a fejedben, nem vagy vele egyedül! Mindannyian úgy kezdtük a hordozást, hogy sok mindenben bizonytalanok voltunk.

Nem árt a gerincének?

Nem. A kellően feszesre állított hordozóban a baba pozíciója stabil és tehermentes. Az ezzel kapcsolatos tudományos kutatás arra az eredményre jutott, hogy a hordozásnak hosszútávon nincs érdemi hatása a gerinc állapotára. Rövid távon pozitívan hatott, de hét éves gyerekeknél már nem volt kimutatható hatása a hordozásnak sem pozitív, sem negatív irányban.

Nem kényeztetem el?

Annak, ahogyan a gyermekkel kisbaba korában együtt vagyunk valóban van hosszútávú, egészen a felnőttkorig tartó hatása. Az összefüggés azonban nem az, hogy a válaszkész gondoskodás hatására sosem fog (vagy későn fog) leválni rólunk, hanem hogy a gondoskodásunk által feltöltődve magabiztosan lép tovább a következő érési szintre. Későbbi életében így nem a hiányai, hanem a kíváncsisága fogja motiválni. Úgy fog magáról gondoskodni, abban a minőségben, ahogyan baba korában a róla gondoskodó felnőtt tette. Ezt a mintát viszi tovább, és a saját gyerekéről is ez alapján fog majd gondoskodni. Kutatások szerint például azok a kisbabák akiket nem hagytak magukban sírni, hanem sírás közben karban ringattak felnőttként jobban tűrik a stresszt sírni hagyott társaiknál. Felnőttként kevésbé emelkedik meg a stresszhormon szintjük, könnyebben és gyorsabban megnyugtatják magukat. A kisbaba még (idegredszerének éretlensége miatt) nem tudja magát megnyugtatni, ezt a szerepet a szülő gyakorolja helyette. Amikor hordozással segíted álomba a síró babádat vígasztald magad ezzel a gondolattal: most építed a stresszválasz-szabályozását. Ez a gondoskodás egy életre szól.

Kutatásokból tudjuk azt is, hogy minden letevés bizonyos szintű stresszt okoz a babának. Ez a stressz egy érett újszülöttnek elég jól bírható bizonyos ideig. Viszont stressz hatása alatt a fejlődés lassul. Testközelben a baba nyugodt, és a fejlődésre fordítja az energiáit. Tehát nemcsak a látványosan stresszes, síró baba hordozásának van a fejlődést befolyásoló szerepe, hanem minden testközelben töltött idő számít akár sírva, akár nyugodtan, akár ébren, akár alvás közben. Hordozz nyugodtan bármennyit ami neked fizikailag és mentálisan jólesik, és ami a saját egészséged szempontjából felelősséggel vállalható!

Hogy fog így fejlődni a mozgása?

A mozgásfejlődés első két állomása a fejtartás és a hát felső szakaszának a tartása hordozás közben is gyakorolható. Sőt! Ezeket könnyebb és élvezetesebb függőleges helyzetben gyakorolni, mint hasra téve. Ezután a fordulás jön, de ekkoriban a babának még olyan kevés idő is elég letéve amennyit magad miatt amúgy is letennéd. Percekben mérhető. Ha 10-15 percet elvan letéve az már igen dicséretes és alkalmas rá, hogy a hasra fordulást gyakorolja. (Mindig a hátára tedd le, laza ruhában és lehetőleg a földre!) Ennél idősebb babák pedig szokták jelezni azt, ha ki szeretnének kerülni a hordozóból azért, hogy a szabad mozgást gyakorolják. Hallgass a jelzésére és ha tudod, tedd le ilyenkor! Fontos az is, hogy bármikor amikor ébren leteszed akkor ne tedd bele olyan eszközbe amiből nem tud egyedül kimászni – vagyis ne korlátozd a mozgását! Általában nem a hordozással szoktuk akadályozni a mozgásfejlődést, hanem sokkalinkább a pihenőszékkel, a rácsos ággyal, a járókával, vagy a túl puha, a mozgáskivitelezést süppedősen akadályozó felülettel. Tágas, kemény felületre tedd le! A legegyszerűbb, ha leteszed a babát a nappali szőnyegére, vagy akár a parkettára.

A testközelben szerzett tapasztalatok segítik a babát a továbblépésben a letett helyzetekben való boldogulás felé. Az ölelés és ringatás során szerzett idegrendszeri tapasztalatok a mozgásfejlődés motorjai. A hordozás tehát támogatja a mozgásfejlődést. Amikor a babának izgalmassá válik a letett helyzet, kérni fogja, hogy tedd le. És persze azért is le lesz téve néha, hogy pihenhess.

El fogja fogadni a babakocsit is?

Jó lenne azt gondolni, hogyha mi mindent jól csinálunk akkor a kisbabánk “jó baba” lesz, de sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy elfogadja a babakocsit, lehet hogy sokáig nem. Ez azonban nem a hordozástól függ. Tudom, hogy jó lenne megtalálni a felelőst, hogy úgy érezhesd hogy azt a körülményt megváltoztatva hatalmadban áll a babát a babakocsiba szoktatni, de sajnos nem így van. Ez a baba vérmérsékletétől, ízlésétől, igényétől függ, és nem igazán tudunk rá hatni. Előnyödre válhat viszont az a tény, hogy a változás állandó: ha most még nem fogadja el, lehet hogy pár hét vagy hónap múlva elfogadja. Az is lehet, hogy ha otthon sokat van rajtad a baba és töltődhet a közelségedből, akkor növekszik a mozgástered abban, hogy letehesd olyankor, amikor erre van szükséged. És lehet, hogy pici babaként a ringatózó babakocsiban jobban elvan letéve mint szilárd talajon. Sokan szeretik meg a babakocsizást az önálló ülés megtanulása után is, amikor már jól kilátnak belőle. Ekkorra már a súlyuk is nagyobb, ezért neked is jóleshet a babakocsira váltás. Az, hogy korábban hordoztad nem fog akadályozni ebben. Sőt! A hordozás továbbra is ott lesz B tervnek a nyűgös napokra. Sokan tartanak egy hordozót a babakocsi aljában biztos ami biztos alapon.

Bonyolultnak tűnik. Én is meg tudom tanulni?

Igen. Ezt látatlanban ki merem jelenteni. Miért? Mert eddig mindenkinek meg tudtam tanítani. Több mint száz anyának és apának! Tudom, hogy egyedül elveszettnek érzed magad a témában, de a segítségemmel meg fogod találni azt a hordozót, ami számodra nem tűnik bonyolultnak, hanem olyan otthonos akár egy testrész. Ez lesz az a részed ami a babát tartja azért, hogy a kezeidet szabadon használhasd. Igen, ez egy szuperképesség. Onnan ahol most vagy futurisztikus, de ezt a szuperképességet te is ki tudod fejleszteni. Megállíthatatlan leszel!

Mikortól szabad hordozni a babát?

A születés pillanatától. Koraszülött babát is szabad, és nagyon fontos is hordozni. A gyermekágyas édesanya viszont kímélje magát amíg lehet! Két hétig semmiképp ne hordozz, inkább bújjatok össze az ágyban a babával! Négy hét, hat hét, nyolc hét után, az állapotodat figyelembe véve fokozatosan kezdd a hordozást. Császármetszés után inkább tíz hét a regeneráció. Apa nagyszerű dolgot tesz anyáért és babáért, ha a gyermekágyi időszakban sokat hordozza a babát. A hordozás neki is segíthet kapcsolatot találni a babával, és magabiztossá válni szülőként.

Mennyit lehet a hordozóban?

Ha a kérdésed mögött a gerinc egészsége miatti aggodalom, vagy az elkényeztetéstől való félelem áll, akkor kattints át azokra a kérdésekre a részletes válaszomért!

Ha nem tartasz már ezektől, mert látod hogy nincs veszély, akkor hadd tegyek fel egy kérdést: Hol a baba helye? Tehát amikor azt kérdezed, hogy  mennyit lehet a hordozóban honnan veszed fel, és hová teszed majd vissza a hordozás után? A kiságyba? A babahintába? A földre? És mi van, ha a karodban van a helye, és azt kérdezem mennyit lehet a baba a kiságyban? Mennyit és mikor a babahintában? Mennyit lehet a földön? A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a baba helye rajtunk van. A baba természetes környezete az anya és az apa. Az embercsecsemő idegrendszeri szinten arra készül, hogy születése után hordozva lesz. Akkor van igazán jól (légzés, vércukorszint, testhőmérséklet, stb.) amikor rajtunk van. Táplálék, meleg, légzéstámogatás, biztonság, nyugalom. A kérdés tehát inkább ez: Mennyit lehet a baba ezektől távol, azaz letéve? A válaszom pedig: annyit, amennyit bír, és amennyire neked szükséged van ahhoz, hogy te is bírd. Ha szükséged van rá, hogy letedd, tedd le bátran, nem lesz tőle baja! Ha kéri hogy tedd le, tedd le bátran, jót teszel vele! De sose tedd le pedagógiai célzattal! Nem kell megtanulnia, nem kell megszoknia hogy ellegyen letéve! Meg kell érnie rá. Az érés pedig megtörténik a maga idejében. Ha épp jól elvan letéve, használd ki az időt arra, hogy pihenj és gondoskodj magadról!

Apa is tudná hordozni?

Igen! Feltétlenül számítunk a család legerősebb emberére! A technikai apróságok miatt ne aggódj! Ha egy édesapa motivált a hordozásra, ezek biztosan nem állják útját.

“A tanácsadás közben nagyon jól, megnyugodva éreztem magamat, éreztem, hogy figyelsz rám és érdekel hogy mi van velem és azt is éreztem, hogy szívből támogatsz. […] A tanácsadás egyik nagyon szép pillanata volt számomra, amikor először magunkra kötöttük a babákat és ott volt rajtam az “én babám”, akkor hirtelen egy pillanatra minden olyan valóságossá vált. Tudod, első baba és még csak képzelegni tudok arról, hogy milyen lesz, ha kibújik, de teljes mértékben felfogni, átélni még nem. És amikor rajtam volt először a “játékbaba”, akkor olyan jó érzés volt, hogy nemsokára a saját kisfiam lesz ott. VALÓBAN.”

G. Andrea

“Még nyáron voltunk nálad mini tanácsadáson és fürdő kendőt béreltünk. Annyira megtetszett a használata, hogy vettünk is egy karikáskendőt. Azóta napi használatban van. Debora és én is imádjuk. Sőt még a nagy is megkedvelte. Mikor felkötöm Debit folyton bekuckózik es elalszik. Köszönöm/köszönjük hogy segítettél nekünk. Jobbat nem is tehettél volna velünk.”

K. Cintia

“…igazán kellemes hangulatú és sok tudást adó 1,5 óra volt. Gyakorlatilag mindent megmutattál türelmesen amire szükségem volt úgy érzem és ezt már tegnap kamatoztathattam is egy csodálatos rugalmas kendős (szopi és szundi) kirándulás alatt a Hűvösvölgyben. Párszor eszemben is voltál közben, hogy milyen hálás vagyok, hogy megtanítottad.” (Cs. V.)

Cs. Viktória

Foglald le az időpontod a tisztánlátásért!

Tel.: +36309368435

Lak Zsuzsó | Hurcifészek

Nyitva

hétfő-péntek 9:00-12:30
2100 Gödöllő, Fácán sor 3.

Baba- és gyermekhordozási tanácsadás

Személyesen vagy Zoom videóhívásban.

A honlap további használatához kérlek fogadd el a sütik használatát! További információ

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatnom Téged arról, hogy a weboldalam ún. cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-kat!

Bezárás