Szeretnéd hordozni a kisbabádat, de nehezen igazodsz el a rengeteg féle hordozóeszköz között? Ebben az írásban összegyűjtöttem jónéhány hordozóeszköz-típust, hogy segítsek neked jobban megérteni az egyes hordozók jellemzőit. Szeretnéd tudni melyik a számotokra ideális? Olvass tovább!

Mitől ergonomikus egy hordozó?

Attól, hogy képes megtámasztani és stabilan megtartani a kisbabádat Rajtad, a számára kényelmes, az egészséges fejlődését támogató terheletlen pozícióban. Ehhez fontos, hogy a hordozó térdhajlattól térdhajlatig alátámassza a kisbabát, hátát pedig a mozgásfejlődésének megfelelő magasságig támassza meg (hónaljig, tarkóig, vagy kicsit feljebb). Fontos az is, hogy a baba hátára jól rásimuljon, és körbeölelve stabilan meg tudja tartani őt anélkül hogy elmozdulna rajtad. Ha ezt tudja a hordozó, akkor kijelenthetjük, hogy a kisbaba testi-lelki szükségleteit figyelembe véve tervezték, vagyis ergonomikus.

Hordozáskor természetesen a hordozó személy testi-lelki szükségleteit is számba kell venni, ezek azonban annyira kézenfekvőek, hogy lehetetlenség lenne többet mondanom neked róla mint amit Te magadról tudsz. Legyen Számodra örömteli, kényelmes, és az egészségi állapotodnak megfelelő a hordozás! A kényelmetlenséget, fájdalmat nem kell elviselned! A saját jólléted az elsődleges záloga a kisbabád jóllétének.

A kényelmes és biztonságos babahordozás szabályait itt olvashatod el részletesebben.

HORDOZÓESZKÖZ TÍPUSOK

Két nagy csoportra bontva gondolkodom a hordozóeszközökről, vannak kendők, és vannak kenguruk. Mindkét kategóriában vannak messzemenőkig ergonomikus, és kevésbé jól sikerült, kényelmetlen, vagy “fapados” eszközök is. Kendőknek hívom azokat az eszközöket amik felépítésükben egyetlen hosszú kelméből indulnak ki, kenguruknak pedig azokat, amelyek hátrésszel és pántokkal rendelkeznek. Mindkét kategóriának vannak jellemző előnyei és korlátai. Míg a kendőkből jellemzően inkább “ki lehet nőni”, a kengurukba “bele kell nőni”, de kendők között is van olyan típus ami a hordozós kor végéig kitart, és kenguruk között is vannak újszülött babák számára is ideális eszközök. A kendők sokkal jobban támogatják a függőlegestől eltérő pozíciókat, és praktikusabban lehet bennük szoptatni (vagy cumisüvegezni), míg a kenguruknak gyorsabb, kézenfekvőbb a használata.

A kendők…

…között vannak szövött anyagúak (szövött kendő), és vannak kötött anyagúak (rugalmas kendő). Vannak kötözősök, amiket magatokon többször körbetekerve tudsz használni, és olyanok is amiket egy vagy két karikapárral állíthatsz méretre. Egy karikapárral állítható a szövött karikás kendő, és a Love Radius rugalmas anyagú karikás kendője, a Pöti (Kicsi Kendő Csomó Nélkül). Két karikapárral állítható a Close Parent cég Caboo hordozója. A rugalmas kendő többféleképpen lehet rugalmas, vannak olyanok amik egy irányban (széltében), és vannak olyanok amik minden irányban (széltében, hosszában és átlósan is) rugalmasok. Utóbbiak között külön említeném a Zsömbit (Love Radius kendő), mint vastag, masszív, sokoldalúan és hosszú ideg kihasználható rugalmas kendőt. 

Kendő alakúak még a babaerszények is, melyeket vállunkon keresztben átvetve tudunk használni olyan egyszerűséggel, mintha egy válltáskát vennénk fel. Jellemzően nincs rajtuk állítási lehetőség, ezáltal a többségüknek annyira sok a korlátja, és annyira kevés az előnye más hordozókhoz képest, hogy aligha nevezhetnénk őket ergonomikusnak. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt-gyermek párosok akik számára időszakosan beválik az erszényben való hordozás: elégedettek a kényelmével, és érvényesülnek a fiziológiai, ortopédiai szempontok is. Van az erszények között olyan is amit meglehetősen kényelmesen, gyorsan és egyszerűen lehet használni, mégpedig hasonlóan hosszú időn át mint más jó minőségű hordozókat. Az ilyet joggal említhetjük az ergonomikus hordozók között. Az állíthatóság korlátja miatt, biztonsági okokból az erszénybe mindig függőleges pozícióban tedd bele a babát, ne “fektetve”!

Részletesebben olvashatsz az egyes hordozóeszközökről a hordozókalauz menüpontban:

Szövött kendő
Rugalmas kendő
Karikás kendők (szövött karikás, Pöti, Close Caboo)

A kenguruk…

…között három kategóriát neveznék meg: kötős kenguruk, csatos kenguruk és bugyikenguruk. Valójában minden kenguru csatos vagy kötős, a bugyikenguruk is, de ezeknek van még egy közös tulajdonsága amiről a nevüket kapták, és ami miatt a bugyikenguruk a nem ergonomikus kenguruk csoportját alkotják.

A kötős kenguruk…

 pántjai hosszúak, és a megfelelő pántok összekötésével lehet őket méretre állítva rögzíteni. A megkötés ne bizonytalanítson el, ez nem nagyobb munka mint egy kötény felkötése. Ide tartozik az ázsiai eredetű mei tai (általában munkaruhavászonból készül, pamut dekorral), illetve az ennek mintájára szövött kendő anyagból és széles, a baba popsit teríthető kendőszárakkal készült kendős mei tai. Utóbbi újszülött-méretű párja a bébi tai. Vannak olyan kendőszáras mei taiok is, amiknek a derékpántja nem kötős, hanem csattal zárul, ezeket félcsatosoknak hívjuk. A kötős kenguruk közé tartozik még a Hoppediz cég Bondolino nevű hordozója is. Míg a mei taioknak sík a hátrésze, a Bondolino hátrésze szűkítővarrásokkal formázott, hogy még könnyebben illeszkedjen a babára. Olyan kötős kenguru is van, aminek csak két pántja van, a vállpántok, amik a hordozó hátrészének a tetejéből indulnak; ez a “derékpánt nélküli mei tai” a podegi.

A csatos kenguruk…

pántjai hevederekben és csatokban végződnek. A teljesen “baba- és emberalakúra varrott” hordozót ezekkel lehet tökéletesen méretre állítani. Rengeteg gyártó, és különféle altípusok vannak a csatos kengurukon belül. Klasszikusoknak nevezem azokat amelyek nagyobbfajta csecsemőkortól, azaz kb 3-4 hónapos kortól és 6 kg-os súlytól 2-3 éves korig használhatóak. Bébi csatosoknak hívom azokat, amik – álatlában valamilyen egyedi állítási lehetőségnek köszönhetően – már újszülött kortól használhatóak, többnyire az előzőekhez hasonlóan 2-3 éves korig. A totyogós csatosok klasszikus kialakításúak, de nagyobb méretűek, kifejezetten kisgyermekek hordozására fejlesztve, kb. 10-12 hónapos kortól általában 3-4 éves korig, akár a hordozós kor végéig. A popópántosok úgy vannak kialakítva, hogy a vállpánt nem a hátrész oldalába csatlakozik, hanem magába a derékpántba fut bele, ezáltal más érzetet, más súlyeloszlást biztosít. Létezik olyan csatos kenguru is aminek nincsen derékpántja, csak vállpántjai mint a hátizsáknak, onbuhimo a neve. Az egyes kategóriákon belül is meglehetősen nagy a változatosság a különböző márkák és típusok kialakításában, anyagában és használatának módjában.

A bugyikenguruk többnyire csatos, ritkábban kötős kenguruk. Alapvetően nagyon sokfélék, de közös bennük, hogy a babát nem támasztják meg térdhajlattól térdhajlatig, hanem bugyi alakban elkeskenyednek. Többnyire hátrészük is kissé merev, így gyakran nem tudják a kisbabát kellően stabilan tartani. Tervezőinek nem a baba számára terheletlen, gömbölyű testhelyzet lebegett a szemük előtt, ez jobb esetben is csak külső segédeszközök bevetésével, körülményes módon érhető el bennük. Így viszont – habár többé kevésbé rendben van a baba pozíciója – már egyáltalán nem adja azt a lezser, “egyszerű és nagyszerű” érzést amit egy kengurutól elvárunk, és szinte sosem nyújtja a hordozó személynek sem azt a kényelmet amit a fentebb felsorolt kenguruk. Mindezek miatt a bugyikenguru nem ergonomikus hordozó.

Részletesebben olvashatsz az egyes hordozóeszközökről a hordozókalauz menüpontban:

Csatos kenguruk
Megötős kenguruk

 Az fenti ábrán a két nagy típus, a kendők és a kenguruk metszetében megneveztem néhány márkát a teljesség igénye nélkül amik anyagukban és ennélfogva érzetükben – néhol részben még használatukban is – kendősek, de kengurusan vannak kialakítva. Mindazoknak a főbb típusoknak amiket felsoroltam sokféle kombinációja létezik, és fog majd létejönni, a variációknak csak a képzelet szab határt. Néhány sajátos, általam jól sikerültnek, vagy jellemzőnek tartott kombinációra egyszerűen a márkanévvel utalok.

Babahordozás hidegben

A sok ruha, az öltözködés bizony megnehezíti a babával való kimozdulást. A hordozás viszont télen is szuper segítőtárs, ha tudunk alkalmazkodni a változáshoz amit magával hoz. Nekem télen a babával közös kabát viselése vált be. A kabátomon kívülre nem szívesen vettem...

Mi az anyai kompetencia?

A kompetencia hatáskör, képesség, illetékesség. De mit fed le pontosan ez a fogalom az édesanyák esetében? És hogyan tiszteljük?

Meddig szabad elöl hordozni?

ADDIG, AMÍG A BABÁDNAK ÉS NEKED IS KÉNYELMES, BÉKÉS, ÖRÖMTELI ÍGY A HORDOZÁS.  Ha nem ilyen, annak tünetei lesznek. Mik ezek a tünetek? Nézzük meg most őket mindkét fél oldaláról, és még egy harmadik szempontból is! Mire figyelj a babánál?...

Ha senki nincs, ki elringasson…

Hátrahagyott babák hordozása Kalla Tímea - Vándorbaba - írása. Ismered a mondást? Nem minden boldog baba hordozott, de minden hordozott baba boldog.  A babák születésük után - ebben a számukra idegen és rideg világban - biztonságra vágynak: melegségre, ismerős...

Sírni hagyás

Sírni hagyás az... ...ha a baba (sírással) jelzi, hogy segítségre van szüksége, de mi a jelzését... tudatosanhalljuk a sírástszándékosanaktuálisan képesek lennénk reagálni a szükségletéretervszerűenígy akarjuk önállóságra tanítani a babát ...figyelmen kívül hagyjuk....

Kompromisszumos?

Ezzel a kérdéssel fordultak hozzám. Egy manducás posztnál láttam hogy írtál. Én kendőt használok és szívesen is használom de eléggé megszenvedek vele. Csak lelkemre kötötték, hogy minden egyéb túlzott kompromisszumot jelent és tudod. Amit te írtál az tök más mint...

Rugalmas kendővel csak elöl lehet hordozni?

Mivel a legtöbben újszülött babához választják ezt a hordozó típust nem meglepő, hogy leginkább az alapkötésben, magunkon elöl hordozott baba látványa van a szemünk előtt. Valójában azonban ennél többet is tudnak a rugalmas kendők, nem csak elöl lehet velük hordozni. ...

Megőrülök!

Összegyűjtöttem és egy képzeletbeli szereplő szájába adtam azokat a nehézségeket, amiket olyan sokszor hallok kisbabás szülőktől. Úgy érzem, hogy nem bírom tovább! A kisbabám egész nap rajtam akar lenni. Alig alszik valamennyit, de akkor sem tudom letenni. Régen korán...

Anyaszégyenítés

Akár hallottad már a mom-shaming kifejezést akár nem, szinte biztosan találkoztál már a jelenséggel...  “Rossz látni ahogy lóg rajtad az a szegény gyerek!” “Bármennyire is hős vagy, veszélyezteted a gyereket! Szerencse, hogy eddig nem esett baja!”“Nem tudtad...

Eleinte szerette a hordozást…

Sokan keresnek meg azzal, hogy újszülöttként a kisbabájuk szerette a hordozást, nagyokat aludt a hordozóban szinte azonnal amikor belekerült, újabban viszont lázad, eltolja magát, és nem tűri a hordozást. Mi történhetett? Először is fogadd elismerésemet, mert látom,...

Elrontottam, hogy eddig nem hordoztam?

A babáknak olyannyira lételemük a testközelség, hogy meglehetősen nagy ellenállásba ütközhetünk akkor, ha nem akarjuk őket felvenni. Vannak babák akik annyira komolyan ragaszkodnak a karban levéshez, hogy a szüleik gyakorlatilag nem bírják technikailag kivitelezni a...

Kérhetsz-e tőlem hordozási tanácsadást? Kölcsönözhetőek-e a hordozóim?

Sokan kérdezitek, hogy kölcsönözhettek-e tőlem hordozót, foglalhattok-e tanácsadást, íme a válaszom.

Nem, az utóbbi években nem vállalok már ilyet, mert kizárólag több hetes együttműködésben dolgozom együtt kisbabás anyákkal az egyensúlyteremtésen, és az anyai kiégés megelőzésén. Mostmár csakis ennek az együttműködésnek a keretében tanítom a hordozást, ill. kölcsönzöm a hordozóimat. Ha szeretnél válaszkész alapokon szintet lépni a mentális és praktikus stabilitásban, szeretettel várlak ingyenes Facebook csoportomban ahol többek között 60+ órányi videós tanítást találsz a témában.

Nem hagyom ki, lássuk a csoportot!

A honlap további használatához kérlek fogadd el a sütik használatát! További információ

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatnom Téged arról, hogy a weboldalam ún. cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-kat!

Bezárás